Chutné zeleninové placky bez múky

Na instagrame https://www.instagram.com/mymkech/?hl=sk sa občas s vami delím o recepty, ktoré si sama doma vymýšľam a vám sa veľmi páčia. Niekotrí už viete, že varenie patrí medzi moje obľúbené činnosti a preto verím, že sa nikto nenahnevá, keď sem občas nejaký recept pridám. 

ZELENINOVÉ PLACKY

Dnes je to recept na zeleninové placky bez múky, ktoré sa dobre jedia len tak samé so smotanovými, alebo pikantnými dipmi. Kľudne si ich môžete vychutnať aj ako prílohu.

Môj tip: 

Ak máte radi pikantné, odporúčam Sweet Cayenne Red Chilli omáčku s cesnakom - Feriho Šmaky  https://www.pangreen.sk/omacky--kecupy--horcice/sweet-cayenne-chilli-cesnak-omacka-100ml-feriho-smaky/    ktorej stupeň pálivosti je 1 a vďaka tomu vám pálivosť Cayenne nezabije všetky skvelé chute, ktoré placky ukrývajú. Naviac je to slovenská výroba a to ja veľmi oceňujem.

Tomuto dokonalému spojeniu chuti neodolá nikto! Upozorňujem, že sa naozaj ľahko jedia, tak sa nenechajte uniesť. :)


Na 20 malých placiek potrebujeme: 


  • 1 brokolicu
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 120 - 150g tvrdého syru
  • 100g ryže
  • ½ hrnčeka Nominal špaldovej kaše
  • Soľ


Ako prvé si v hrnci uvaríme brokolicu spolu s mrkvou, ale nie úplne do mäkka! Hlavičky z brokolice dávame smerom nahor aby sa nerozvarili. Uvarenú zeleninu vyberieme z hrnca a do tejto vody dáme variť prepláchnutú ryžu. Medzi tým ako sa nám varí ryža, pomixujeme zeleninu. Počkáme pokiaľ zmes vychladne. Potom do nej pridáme rozšľahane vajíčka, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, nastrúhaný syr a špaldovú kašu. Keď už máme ryžu mäkkú, precedíme ju cez sitko a prisypeme do zmesi. Všetko spolu poriadne zmiešame.

Nachystáme si plech s papierom na pečenie. Lyžicou formujeme placky veľkosti akej chceme. Pečieme v predhriatej rúre (ja mám elektrickú) na 170 stupňov do zlatista. Hotové placky vytiahneme z trúby a necháme chvíľu odstáť. 

Na záver nám nezostáva už nič iné, len sa dobre napapať :)

Prajem dobrú chuť. 



S pozdravom